Aksamitne, rozpływające się ustach, niezbyt słodkie, za to mocno czekoladowe- suflety czekoladowe.
Z przepisu wychodzi około 6-8 sufletów, w zależności od wielkości naczynia, w którym pieczemy suflety. Wbrew pozorom wykonuje się je dość szybko i bezproblemowo.
A do wykonania potrzebujemy:
75 gramów mąki pszennej
2 szklanki mleka
150 gramów ciemnej czekolady
8 dużych jajek
100 gramów cukru
szczyptę soli
W rondlu podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę, mieszając aż się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia i szybko zdejmujemy z ognia. Zostawiamy do wystygnięcia. Mikserem ubijamy 4 żółtka z cukrem, stopniowo dodając mąkę, a następnie chłodną mieszankę czekoladową. Całość przelewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia na około 1 minutę, zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy pozostałe 4 żółtka, oraz ubitą pianę z 8 białek.Delikatnie łączymy, przekładamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy w temp. 230 stopni przez około 6-8 minut.
Suflet powinien być mocno przypieczony na wierzchu i miękki i puszysty w środku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz