Proste, tanie i szybkie do wykonania danie. Można wykonać je w wersji dietetycznej (bez majonezu, bułki tartej i fety) lub trochę bardziej kaloryczne. Świetna przystawka lub jako urozmaicenie grilla.
Potrzebujemy:
-1/2 kg mielonego mięsa (ja wybrałam mieszankę wołowiny i wieprzowiny)
-kilka łyżek keczupu
-ostrą i słodką paprykę (według uznania, ja dałam 1 czubatą łyżkę słodkiej i szczyptę ostrej)
-jajko
-bułkę tartą (opcjonalnie, na oko)
-zioła: rozmaryn, tymianek
-ząbek czosnku
-sól i pieprz
-patyczki na szaszłyki
Sos:
-2 łyżki jogurtu greckiego (może być jogurt naturalny 0%)
-łyżkę majonezu (opcjonalnie)
-ząbek lub dwa czosnku
Dodatek:
-2 pomidory pokrojone w kostkę
-ser feta
-oliwki
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, keczupem, papryką mieloną, dodajemy jajko, jeśli przygotowana masa jest zbyt mokra, dosypujemy bułki tartej. Formujemy niewielkie kuleczki, które nabijamy na patyczki i najlepiej zwilżonymi dłońmi, rozkładamy na około 2/3 patyczka. Tak przygotowane "szaszłyki" smażymy na grillu lub patelni z rozgrzanym tłuszczem kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Składniki na sos mieszamy w miseczce, wgniatamy czosnek, zostawiamy na chwilę, by smaki mogły się połączyć. Świetnym dodatkiem do szaszłyków będzie sałatka grecka, lub jej prostsza wersja: pokrojone w kostkę pomidory, kawałki fety i zielone oliwki.
I gotowe! Smacznego ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz