Witajcie! Święta, święta i po świętach! Nadchodzi Nowy Rok, a wraz z nim noworoczne postanowienia. Na pewno wiele z Was założyło sobie, że od stycznia przechodzi na dietę. Ja również, dlatego dziś mam dla Was przepis na dietetyczną pizzę na spodzie z ciasta kalafiorowego!

Smakuje całkiem dobrze, kalafior nie jest mocno wyczuwalny, no i przede wszystkim, pizza nie zawiera mąki. Czego chcieć więcej?
Do przygotowania ciasta kalafiorowego potrzebujemy:
500 gramów kalafiora (surowego lub mrożonego)
1 jajko
1 ser mozarella lub inny według uznania
opcjonalnie 3 łyżki otrębów
sól, pieprz, zioła
Kalafior ścieramy na tarce. Jeśli używamy kalafiora mrożonego, najpierw odmrażamy (można to zrobić w mikrofalówce), następnie ścieramy. Do kalafiora dodajemy jajko oraz starty ser. Jeśli masa jest zbyt płynna, możemy dosypać otrębów. Warto też po odmrożeniu kalafiora odcisnąć go z nadmiaru wody. Doprawiamy. Powstałą masę układamy na blaszce, najlepiej takiej przystosowanej do pieczenia tart, dzięki temu masa będzie się lepiej trzymała. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia, można włączyć opcję podpiekania od góry.
Wyjmujemy spód do naszej pizzy i układamy na nim swoje ulubione składniki. Ja użyłam sosu pomidorowego, 5 pieczarek, pół czerwonej papryki, pół cebulki, tarty ser (w wersji bardzo dietetycznej nie polecam ;) ) oraz salami. Całość posypujemy ziołami, sola i pieprzem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. I gotowe. Pizzę najlepiej jeść na ciepło, wtedy ma najlepszy smak.

0 komentarze:
Prześlij komentarz