Pierogi drożdżowe z nadzieniem szpinakowym i mięsnym

czwartek, 2 stycznia 2014 0 komentarze
Alternatywa dla zwykłych, "nudnych" pierogów gotowanych na wodzie. Są bardzo smaczne, miękkie i dobrze doprawione. Robi się je całkiem szybko. Dzięki użyciu ciasta drożdżowego nie trzeba pilnować dokładnego zlepienia brzegów, gdyż prawdopodobieństwo rozklejenia jest znikome.



Do wykonania ciasta drożdżowego potrzebujemy:

0,5 kg mąki
1 szklanka ciepłej wody lub ciepłego mleka
7 gramów suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru
1 jajko

Pracę zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże mieszamy z odrobiną mleka oraz mąki, dodajemy szczyptę cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę mleka, oliwy i mąki, solimy. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wałkujemy i szklanką wycinamy kółka.

Farsz szpinakowy:
0,5 kg mrożonego szpinaku
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
pół kostki białego sera
kawałek sera żółtego lub pleśniowego
2 ząbki czosnku

Szpinak odmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Doprawiamy, wbijamy 2 jajka i podgrzewamy na małym ogniu, aż się zetną i połączą ze szpinakiem. Dodajemy białego sera oraz ser żółty lub pleśniowy (według uznania). Podgrzewamy, aż żółty ser się roztopi. Wciskamy czosnek.

Farsz mięsny:
0,5 kg gotowanego mięsa (ja użyłam indyka i wieprzowiny)
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
1-2 jajka

Mięso mielimy, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek, doprawiamy. Na koniec dodajemy surowe jajka.

Farsz nakładamy na środek wyciętego ciasta, sklejamy brzegi, np. za pomocą widelca. Układamy na blaszce, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, można posypać dodatkowo solą, pieprzem i ziołami.
Pieczemy w piekarniku, w temp. 170 stopni, około 15-20 minut, aż będą rumiane. 
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

©Copyright 2011 My Delicious Life | TNB