Pyszne, chrupiące, zdrowe i prawie dietetyczne- tak można określić ciastka, które dziś dla Was przygotowałam. Robi się je szybko i łatwo, można dowolnie zmieniać składniki, dodawać ulubione bakalie. Z ciasta można uformować też batoniki i zabierać ze sobą np. do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie.
Składniki na około 30 ciastek:
pół kostki masła (lub pół szklanki oleju np. kokosowego)
2 jajka
pół szklanki miodu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 gramów płatków owsianych górskich
150 gramów sezamu
pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych
pół szklanki migdałów posiekanych
pół szklanki otrębów lub 1/3 szklanki mąki żytniej
opcjonalnie: cukier waniliowy, cynamon, kardamon, żurawina, rodzynki, morele.
W garnku rozpuszczamy masło (lub podgrzewamy olej) i mieszamy z miodem, czekamy, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodajemy sezam i chwilę prażymy. Gdy sezam się zarumieni, wrzucamy płatki owsiane oraz bakalie i lekko podsmażamy, aż całość będzie złocista, a płatki owsiane zmiękną. Masę studzimy, dodajemy jajka oraz otręby. Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji. Wykładamy ciastka na blaszkę, pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni.

0 komentarze:
Prześlij komentarz